A község rövid leírása

  Tarcsa , Bihar megye északi részén helyezkedik el, régi helység, az első hivatalos dokumentum az 1163-as évekből származik, melyben Thorsa néven említik. A későbbi években a történelmi dokumentumokban Torsa, Tarcha, Tarcia. Tarczia, Tarcza, Dartsfa, Tarsta, Ér-Tarcsa (1851) -ként jelenik meg.

  A török uralom alatt a községet teljesen szétrombolták, 1692 – 1695 között lakatlan. 1720-tól a község lakossága lassan gyarapodik.

 

Éradony történelmi adatai

  A falu neve hajdan Odun, majd Odon. A XIII. században Ivánka fiát, Odont, emlitik, mint földbirtokost, igy valószinüleg ö volt a község névadója. 1262-ben a Gutkeled nemzetség birtoka. A XIII. század végén Kereki János gróf a tulajdonos, majd Éberhard zágrábi püspök. A XV.század elejétöl a század végéig még az Adonyiak, a Szepesiek és az Udoryakis birtokoltak itt részeket. A múlt század elején a Haller család épitett gyönyörü kastélyt, melyböl ma már semmi sem maradt. A falu határában hajdan vár állt, ma már nyomai is alig látszanak. Pár évvel ezelött még az Érmellék egyik legnevezetesebb termálfürdöje müködött itt. Ma már, a rossz falugazdálkodás eredményeként ez is az enyészeté.

  1886-ban a településnek 716 lakosa volt. Ez a szám mára sem változott számottevöen. A falu lakosai 95 százalékban magyar nemzetiségü. Néhány román és cigány család él még rajtuk kívül Adonyban .